niedziela, 14 listopada 2021

Dawno nie nie było, ale to nie oznacza, że nie gotowałam i nie piekłam, wręcz przeciwnie. Dzisiaj rano znalazłam kilka już osiągających drugi stopień świeżości śliwek i resztkę mrożonych wiśni w kuchni. Postanowiłam zrobić szybkie, niedzielne ciasto żeby owoce się nie zmarnowały.

Składniki:
- 250g mąki
- 120g masła 
- 3 jaja
- 40g cukru pudru
- 40g cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
- śliwki i wiśnie razem około 400g

Z żółtek, mąki, masła, cukru pudru i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Niewielką część ciasta mrozimy, resztę wykladamy na blaszce (może być do tarty) około 24cm średnicy. Śliwki kroimy w kostkę. Wykladamy owoce na ciasto. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykladamy na owoce. Ścieramy resztę zamrożonego ciasta na wierzch piany. Pieczemy w 180st. przez około 40-45 min. 
Można podać ciepłe z lodami lub schłodzić. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz