niedziela, 14 listopada 2021

Idealnie sprawdzi się na imprezie jako dodatek do mięsa lub sałatki.

Składniki na nadzienie ziołowe:
- bazylia świeża garść
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 ząbki czosnku 
- odrobina soli

Bazylię, czosnek i sól rozgnieść na papkę w moździerzu. Dodać roztopione masło i wymieszać.

Składniki na nadzienie musztardowe:
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka masła 
- 1 łyżeczka sosu sojowego 
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne 

Wszystkie składniki zagotować w rondelku i odstawić do wystygnięcia.

Składniki na ciasto:
- 40g drożdży
- 300g wody 
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400g mąki pszennej chlebowej
- 50g oleju
- 1 kopiata łyżeczka soli
- ser żółty starty

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać mąkę, sól, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrastania na 1h. Po tym czasie podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty. Podzielić każdy prostokąt na 3 pasy, 2 z nich posmarować nadzieniem i posypać serem (1 prostokąt ziolowym a drugi musztardowym). Poskładać 3 paski jeden na drugim tak żeby na wierzchu już nie było nadzienia. Pokroić na małe prostokąciki i układać w tortownicy wyłożonej papierem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w temperaturze 200st. przez około 30 min.

Następna
To jest najnowszy post
Poprzednia
Starszy post

0 komentarze:

Prześlij komentarz