Składniki na nadzienie ziołowe:
- bazylia świeża garść
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 ząbki czosnku
- odrobina soli
Bazylię, czosnek i sól rozgnieść na papkę w moździerzu. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Składniki na nadzienie musztardowe:
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Wszystkie składniki zagotować w rondelku i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na ciasto:
- 40g drożdży
- 300g wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 400g mąki pszennej chlebowej
- 50g oleju
- 1 kopiata łyżeczka soli
- ser żółty starty
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać mąkę, sól, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrastania na 1h. Po tym czasie podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty. Podzielić każdy prostokąt na 3 pasy, 2 z nich posmarować nadzieniem i posypać serem (1 prostokąt ziolowym a drugi musztardowym). Poskładać 3 paski jeden na drugim tak żeby na wierzchu już nie było nadzienia. Pokroić na małe prostokąciki i układać w tortownicy wyłożonej papierem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w temperaturze 200st. przez około 30 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz