niedziela, 5 czerwca 2016

Kasza pęczak jest idealną bazą do wszelkich sałatek czy dodatkiem do dań mięsnych w czasie diety. Jej duża zawartość białka (około 10g w 100g) oraz spora ilość błonnika (15g w 100g) pozwala na skomponowanie sytego i zdrowego posiłku.
Oto przepyszna sałatka z kaszy pęczak i duszonymi warzywami.

Składniki:
- kasza pęczak
- woda (2x większa objętość niż objętość kaszy)
- masło
- olej
- marchew
- szparagi zielone
- fasolka szparagowa żółta
- cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Zagotować wodę z solą, wsypać kaszę (objętościowo 2x1) oraz dodać odrobinę masła. Ugotować kaszę do miękkości. Szparagi podgotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. Marchew pokroić w półplastry, fasolkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Warzywa poddusić na oleju podlewając niewielką ilością wody. Na końcu dodać pokrojone w plastry szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę i warzywa połączyć razem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać można zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa jak i na zimno.


0 komentarze:

Prześlij komentarz