wtorek, 12 kwietnia 2016

Można by rzec, że trwa u nas tydzień meksykański :D Ostatnio pokazywałam przepis na quesadilla a dzisiaj  zrobiliśmy naszą wersję najpopularniejszego meksykańskiego lunchu czyli tacos. Tacos to po prostu mniejsze tortille z dodatkami. Standardowo jest to mięso, warzywa i ostre dodatki oraz różnego rodzaju sosy.

Składniki:
- tortille mniejszych rozmiarów
- sałata rzymska
- czerwona fasola
- kukurydza
- mięso drobiowe (można wykorzystać mięso pozostałe z innego obiadu)
- ogórek zielony/ awokado
- pomidory
- papryka żółta
- czosnek
- cebula
- papryka ostra wędzona
- sól
- pieprz
- limonka

Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć czosnek, cebulę z papryką wędzoną ostrą, dodać mięso i zrumienić. Fasole połączyć z kukurydzą, pozostałe warzywa pokroić w dowolne kawałki. Awokado skropić sokiem z limonki.

Czerwona cebula marynowana:
- czerwona cebula
- sól
- pieprz
-sok z limonki

Cebulę pokroić w piórka, sparzyć przez 10 minut wrzątkiem. Odsączyć, posypać sola i pieprzem, skropić sporą ilością soku z limonki.

Sos jogurtowy z chilli:
- jogurt naturalny
- papryka chilli czerwona
- papryka jalapeno marynowana zielona
- sok z limonki
- sól

W moździerzu utrzeć chilli czerwone i marynowane, dodać sól, jogurt i sok z limonki.

Przygotowanie tacos:
Tortille podgrzać na suchej patelni z obu stron do zrumienienia.Wszystkie składniki przygotować do układania tacos. Posmarować sosem tortille, poukładać sałatę, mięso, dodatki warzywne, polać sosem i ułożyć na wierzchu marynowaną cebulę.




0 komentarze:

Prześlij komentarz