niedziela, 28 kwietnia 2013

To mięso przygotowałam inspirując się programem mojego kulinarnego guru Gordona Ramseya. Lubię myśleć, że ten smak to cały on.. ostry i słodki zarazem :D

Składniki:
- kawałek szynki wieprzowej
- kilka marchewek
- papryczka chilli świeża
- kawałek imbiru
- czosnek
- miód
- czerwone wino
- sól
- papryka słodka w proszku
- oliwa

Dzień wcześniej lub kilka godzin przed pieczeniem robimy marynatę do mięsa. Siekamy drobno imbir, czosnek, ostrą chilli, mieszamy z solą, słodką papryką w proszku oraz oliwą i miodem. Obieramy marchew i kroimy w grube plastry, mieszamy z marynatą. Nakładamy marchewkę z marynatą na mięso i dobrze wcieramy przyprawy w szynkę. Zostawiamy na kilka godzin (jeśli na noc do wstawiamy do lodówki, jeśli jest to kilak godzin przed pieczeniem to zostawiamy w kuchni na blacie- mięso wstawiamy do piekarnika w temperaturze pokojowej, wtedy piecze się równomiernie). Nastawiamy piekarnik na 200st. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią kilka kropli oliwy i obsmażamy mięso z każdej strony, aż będzie rumiane. Wkładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Na patelnie, na której obsmażaliśmy mięso wlewamy resztę marynaty i marchewki- miód skarmelizuje marchew, która po upieczeniu będzie bardzo słodka. Dolewamy około 300ml wina i odparowywujemy. Zalewamy mięso. Pieczemy szynkę w zakmniętym naczyniu około 1-1,5 godziny ( w zależności od wielkości). Podajemy z ryżem i ulubioną sałatką.




0 komentarze:

Prześlij komentarz