czwartek, 17 października 2013

Kurczaka i ryż moi chłopcy mogliby jeść codziennie.. ja zatem muszę manewrować smakami tak żeby codziennie nie jedli tego samego dania :D Zdradzę Wam też mój sposób na sypki i aromatyczny ryż.

Składniki:
- filet z kurczaka
- ryż
- roszpunka
- pomidory
- ser Grana Padano
- mąka
- oliwa
- olej rzepakowy
- imbir w proszku
- czosnek
- sól
- sok z limonki

Filety kroimy w paski, skrapiamy sokiem z limonki, solimy, doprawiamy imbirem. Odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek oliwy, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz obrany i zgnieciony ząbek czosnku, podsmażamy chwilkę, dosypujemy suchy ryż i smażymy aż ziarna ryżu zaczną się robić białe. Zalewamy wodą (ilość wody zależy od rodzaju ryżu ja zalewam tak żeby woda była ponad ryżem na wysokość około 1cm). Zagotowywujemy, wyłączamy gaz i odstawiamy w ciepłe miejsce. Za kilkanaście minut ryż będzie gotowy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego, mięso obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i smażymy z każdej strony. Wykładamy mięso na ręcznik papierowy. Roszpunkę myjemy, suszymy, pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sałaty. Szykujemy sos: oliwę, sok z limonki, pieprz i sól mieszamy energicznie aż powstanie zawiesisty sos. Polewamy sałatę z pomidorami, ścieramy ser na małych okach. Serwujemy.






0 komentarze:

Prześlij komentarz