niedziela, 10 stycznia 2021

Powiem szczerze, że to już trzeci raz w ciągu 3 dni piekę z tego ciasta bułki (bagietki pierwszy raz) i dodając lekkie modyfikacje w końcu udało się uzyskać ten idealny smak i konsystencję.
To najlepsze bułki jakie jadłam! 
Jak to typowe ciasto na zakwasie jest nieco mniej zwarte i bardziej wymagające niż ciasto na drożdżach ale efekt jest wart zachodu.
Jeśli chcecie je upiec na śniadanie zacznijcie pracę dzień wcześniej popołudniu, jeśli na kolację to rano.

Składniki (na 12 dużych bułek lub 8 mniejszych i 3 bagietki):
- 150-200g zakwasu
- 200g mąki pszennej 
- 170g wody
Z tych składników robimy zaczyn i odstawiamy na kilka godzin aż zacznie rosnąć.
- 2 łyżki mąki pszennej 
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki wody
Z tych składników gotujemy gęstą paste i odstawiamy do wystudzenia 
- 300-350g mąki pszennej 
- 10g soli
- 3 łyżki miękkiego masła 
- 1 jajko 
- 1/2 łyżeczki cukru
Z zaczynu, pasty i pozostałych składników wyrabiamy zwarte ciasto. Będzie dużo bardziej delikatne niż ciasto na drożdżowe bułki. Odstawiamy na 30-60 min w posmarowanej olejem misce.
Następnie dzielimy na porcje i posmarowanymi olejem rękami formujemy bułki lub bagietki na podsypanym lekko mąką blacie. Unikamy wtedy klejenia się ciasta do rąk jednocześnie nie dodając większej ilości mąki żeby zachować konsystencję ciasta.
Odstawiamy uformowane pieczywo pod przykryciem (ja przykrywam drugą blaszka) na 10-12h.
Pieczemy w 200st około 20 minut. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz