Składniki:
- polędwica wieprzowa
- grzyby leśne suszone
- cebula czerwona
- śmietana
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka słodka
- pieprz
- sos sojowy
- tymianek
- estragon
- olej
Mięso myjemy, obsypujemy solą, papryką czerwoną, tymiankiem, estragonem i podlewamy sosem sojowym. Dokładnie nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy. Grzyby płuczemy i moczymy, gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu grzybów odlewamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i polewamy wodą z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy oraz zioła. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Przekładamy mięso do wywaru grzybowego, na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy odrobinę wody i ściągamy wszystkie smaki do sosu grzybowego. Dusimy przez chwilę mięso z grzybami. Wyciągamy polędwice i kroimy w plastry (powinna być w środku soczysta). Do sosu dodajemy śmietanę i rozprowadzamy na gładko.Podajemy polędwicę polaną sosem grzybowym na puree ziemniaczanym z ogórkiem kiszonym i buraczkami z chrzanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz