Składniki na cytrynowo-tymiankową jagnięcinę:
- kotlety jagnięce
- sok z cytryny
- olej
- tymianek
- estragon
- mięta
- sól
- pieprz
Olej, sok z cytryny, zioła oraz sól i pieprz wymieszać, marynatą natrzeć mięso i odstawić na kilka godzin (a nawet na noc). Przed smażeniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy mięso i smażymy po 4 minuty z każdej strony, pod koniec lekko podlewamy wodą i przykrywamy mięso, żeby odpoczęło. Wodę odparowywujemy i tworzy się pyszny sos.
Składniki na kus-kus z warzywami:
- kus-kus przygotowany na sypko
- papryka żółtka
- papryka czerwona
- papryka zielona
- pomidorki truskawkowe
- cebula czerwona
- natka pietruszki
- rzodkiewka
- olej z pestek winogron
- sól
Warzywa kroimy w kostkę, na dowolnej wielkości kawałki. Siekamy natkę pietruszki. Wszystko łączymy z kus-kusem (ja pomidorków nie mieszałam razem z kus-kusem tylko położyłam obok). Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy olejem z pestek winogron.
Podajemy kotelety jagnięce na kus-kusie polewając wszystko sosem cytrynowo-tymiankowym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz