Składniki:
- filet z łososia
- szparagi zielone
- jajko
- cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- ocet
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku dosłownie 3 minutki, a potem szybko przekładamy do lodowatej wody (nie stracą wtedy koloru). Łososia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy rybę z obu stron tak żeby była dobrze upieczona ale pozostała soczysta (ja zostawiam prawie gotową rybę na patelni, żeby doszła). Wykładamy na patelnię podgotowane szparagi i grillujemy chwilę (chodzi o to żeby je zagrzać, a jednocześnie złapią trochę smaku z oliwy). W garnku gotujemy wodę, solimy, wlewamy łyżkę octu. Jajko wybijamy do miseczki (uważając żeby żółtko się nie rozlało), w garnku z gotująca się wodą robimy wir i wlewamy jajko w sam środek wiru. Gotujemy około 2-3 minuty. Układamy na talerzu szparagi, łososia i na niego jajko w koszulce. Wszystko posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem oraz pieprzem (zapomniałam o pieprzu jak robiłam zdjęcie.. jak nie zapomnicie talerz będzie wyglądał o wiele lepiej).
0 komentarze:
Prześlij komentarz