wtorek, 7 stycznia 2014

Nigdy nie lubiłam pulpetów w sosie pomidorowym.. w ogóle nie przepadam za mięsami w jakimkolwiek sosie.. no ale raz na jakiś czas chce się zjeść coś "mokrego" :D oto moja wersja słynnych pulpecików.

Składniki:
- mielone mięso wieprzowe (ja zawsze kupuje ładny kawałek szynki i miele sama w domu)
- listki świeżej mięty
- cynamon
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- imbir świeży
- papryczka chilli
- czerwona cebula
- puszka krojonych pomidorów
- puszka mleka kokosowego
- cebulka dymka
- gałka muszkatałowa
- olej rzepakowy

Mielone mięso doprawiamy solą, cynamonem, papryką słodką i ostrą, siekaną miętą, dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kuleczki. Obsmażamy mięso aż będzie rumiane. Czerwoną cebulę, papryczkę chilli siekamy, imbir ścieramy na tarce na małych okach. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i wrzucamy posiekane przyprawy, podsmażamy delikatnie żeby wydobyć aromaty i zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy przez chwilę i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Dodajemy kilka łyżek mleka kokosowego. Przekładamy do sosu pulpeciki i dusimy jeszcze przez chwilkę. Posypujemy dymką i podajemy z ryżem i ogórkiem kiszonym.





0 komentarze:

Prześlij komentarz